Posted on / by sofie / in VAPH

Help de helpers!

Infonota van het VAPH (06/04/2020) :


Vrijwilligersplatform “Helpdehelpers”Beste,

Zorginstellingen overtreffen momenteel zichzelf in de strijd tegen COVID-19. Daarbij vallen soms personeelsleden weg wegens ziekte. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke lanceerde daarvoor al aan het begin van de uitbraak een oproep naar vrijwilligers met een medische achtergrond om zich aan te bieden als inzetbare reserve. Dat aanbod wordt nu uitgebreid en aangeboden via een nieuw vrijwilligersplatform ‘Help de helpers’ (http://www.helpdehelpers.be/). Zorginstellingen kunnen er snel en gericht op zoek gaan naar vrijwilligers voor zowel medische als niet-medische ondersteuning.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke lanceerde eerder al een oproep aan mensen met een medische achtergrond zoals (ex-)artsen, paramedici, verpleegkundigen, verzorgenden en zorgkundigen om zich bij Zorg en Gezondheid te melden als vrijwilliger.

Die medische reserve groeide ondertussen uit tot meer dan 3500 vrijwilligers. Ondertussen meldden ook heel wat niet-medische vrijwilligers zich spontaan aan om zorginstellingen administratief of logistiek te ondersteunen waar nodig.

Om dat vrijwilligersaanbod zo goed mogelijk te koppelen aan de noden van de zorginstellingen schakelt de Vlaamse overheid nu www.helpdehelpers.be in. Dat intelligente platform van technologiefirma Nalantis hielp VDAB eerder al om zorgvacatures te matchen aan het personeelstekort in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Nalantis stelt deze ondersteuning kosteloos ter beschikking. Gedurende de crisisperiode zal het platform enkel nog focussen op vrijwilligers en tijdelijke jobs als gevolg van de coronacrisis.

Vlaams minister Wouter Beke: “Toen ik een paar weken geleden opriep om een medische reserve te vormen, had ik de overweldigende respons niet verwacht. Intussen al meer dan 3500 mensen. Met ‘Help de Helpers’ kunnen onze zorginstellingen nu nog sneller en efficiënter vrijwilligers vinden op basis van hun opleiding, voorkeuren, woonplaats en beschikbaarheid. De medische reservelijst valt zo gemakkelijker te raadplegen en kan verder groeien met medische en niet-medische vrijwilligers.”

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “De zorgsector wordt enorm uitgedaagd. Om de komende weken even slagkrachtig te blijven, is het belangrijk om voldoende personeel te hebben. Het is dan ook goed dat er een tijdelijk platform komt om de medische reserve in kaart te brengen. Op die manier kunnen vrijwilligers die graag een steentje willen bijdragen in het bestrijden van deze crisis en ziekenhuizen of zorginstellingen in contact gebracht worden. Ondertussen werkt VDAB ook volop aan het toeleiden van werkzoekenden naar vacatures in essentiële sectoren, ook in de zorg, net zoals de uitzendsector.”

Zorginstellingen die op zoek zijn naar vrijwilligers kunnen zich registreren op www.helpdehelpers.be. Op basis van een gerichte zoekopdracht kunnen ze vervolgens contact opnemen met passende en beschikbare vrijwilligers.

Vrijwilligers kunnen zich op hun beurt ook via het platform aanmelden en registreren. Via een persoonlijke profielpagina kunnen ze hun persoonsgegevens, opleiding, voorkeuren en beschikbaarheid ingeven en beheren.

De bestaande medische reservelijst van Zorg en Gezondheid met 3500 kandidaten is al opgenomen in het platform. Nieuwe (medische en niet-medische vrijwilligers) kunnen vanaf nu rechtstreeks via het platform aanmelden.

James Van Casteren
Administrateur-generaal (VAPH)